ចំណីអាហារ​ប្រអប់​ អាច​ធ្វើឱ្យ​ប្រែប្រួល​ភេទ​

Posted on
  • Monday, January 9, 2012
  • by
  • angco.co
  • in
  • Labels:

  • ចំណីអាហារ​ក្នុង​ប្រអប់​សំណប៉ាហាំង​អាចពាក់ព័ន្ធ​ដល់​ជំងឺមហារីក​និង​ធ្វើឱ្យ​ល្អៀងភេទ
    ចំណីអាហារ ក្នុង ប្រអប់ សំណប៉ាហាំង អាចពាក់ព័ន្ធ ដល់ ជំងឺមហារីក និង ធ្វើឱ្យ ល្អៀងភេទ
    ភ្នំពេញ: ចំណីអាហារ​ក្នុង​ប្រអប់​សំណប៉ាហាំង ដូចជា​សាច់​ប្រអប់​ប៉ាតេ​, ​គ្រាប់សណ្តែក​, ភេសជ្ជៈ​មាន​ហ្គាស​…​ផ្ទុក​បរិមាណ​សារ​ជាតិគីមី Bisphenol-A (BPA) ខ្ពស់ជាង ​១.០០០​ដង ប្រៀប​នឹង​ចំណីអាហារ​ស្រស់​, នេះ​បើ​យោង​តាម​ការស្រាវជ្រាវ​មួយ ។ សារជាតិ​គី​មីនេះ តាំងពី​យូរ​មក​ហើយ​ត្រូវបាន​ចាត់ទុក​ថា​ពាក់ព័ន្ធ​ដល់​ជំងឺមហារីក ​និង​ធ្វើឱ្យ​ល្អៀង​ភេទ ។​
    ​ ​BPA តាំងពីដើម​មក​ត្រូវបាន​ប្រើប្រាស់​ដើម្បី​ធ្វើ​ជា​ស្រទាប់​ទ្រាប់​ក្នុង​ប្រអប់​សំណប៉ាហាំង ក៏​ដូច​ក្នុង​ប្រអប់​ធ្វើ​ពី​ជ័រ​រឹង ដូចជា​ដប​ដាក់​ទឹក ប្រអប់​ដាក់​ចំណីអាហារ​, ផ្លែឈើ​…​។ វា​ត្រូវ​បាន​រកឃើញថា មាន​ពាក់ព័ន្ធ​ដល់​ការ​គ្មាន​កូន​នៅ​បុរស​, ភាពមិន ប្រក្រតី​នៃ​អារម្មណ៍​ និងសកម្មភាព​នៅ​យុវនារី ​ព្រមទាំង​ការកើនឡើង​ជំងឺ​បេះដូង​, កកឈាម​ខួរក្បាល, ទឹកនោម​ផ្អែម ។​
    ​ ​ពួក​អ្នក​ស្រាវជ្រាវ​នៅ​មហា​វិទ្យា Harvard (​អាមេរិក​) បាន​ចែកមនុស្ស ​៧៥​នាក់ ​ទៅ​ជា ​២​ក្រុម ដោយ​សំណូមពរ​ក្រុមទី​​១ ​ទទួលទាន​ស៊ុប​ដាក់ក្នុង​ប្រអប់​សំណប៉ាហាំង​ក្នុង​រយៈពេល ៥​ថ្ងៃ ។​ ក្រុមទី​២ ​ទទួលទាន​ស៊ុប​ក្នុង​ប្រអប់ពុំ​មាន​សំណប៉ាហាំង ។ ក្រោយពីរ​ថ្ងៃ​សម្រាក​កណ្តាល​ទី អាហារប័ណ្ណ​នេះត្រូវបាន​កែប្រែ​ផ្លាស់ប្តូរ ។​
    ​ ​លទ្ធផល​បង្ហាញ​ថា អ្នក​ទទួល​ទាន​អាហារ​ដូច្នេះ​ក្នុង​រយៈពេល​ ៥​ថ្ងៃ ជាប់​គ្នា​មាន​បរិមាណ BPA ក្នុង​ទឹកនោម​កើនឡើង​ ១.២០០​ភាគរយ ។​
    ​ ​Jenny Carwile ប្រធាន​ក្រុម​ស្រាវជ្រាវ​ឱ្យ​ដឹងថា “​យើងខ្ញុំ​បាន​ដឹងថា ការ​ទទួលទាន​អាហារ​ ឬ​ភេសជ្ជៈ​ដាក់​ក្នុង​ប្រអប់​ជ័រ​រឹង អាច​ធ្វើឱ្យ​កើន​បរិមាណ BPA ក្នុង​ឈាម ។​ ការស្រាវជ្រាវ​នេះ​បង្ហាញថា ប្រអប់​សំណប៉ាហាំង​អាចមាន​គ្រោះថ្នាក់​ជាងនេះ ទៅទៀត ពិសេស​ដោយសារ​វា​ត្រូវបាន​ប្រើប្រាស់​ទូលំទូលាយ​” ។​
    ​ ​ពួក​ជំនាញការ​ក៏​ទូន្មាន​ដល់​អ្នក​ចូល​ចិត្ត​របស់​ប្រអប់ គួរ​ជ្រើសរើសអាហារ​ស្រស់ៗ ក្នុង​ពេល​រង់ចាំ​លទ្ធផល​ស្រាវជ្រាវ​ស៊ីជម្រៅ​ជាង ។​
    ​ ​ការស្រាវជ្រាវ​មួយ​ផ្សេងទៀត ប្រកាស​ដោយ​ក្រុម​អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រ នៅ​វិទ្យាស្ថាន Silent Spring រដ្ឋ ម៉ាស​ជូ​សេត​ (​អាមេរិក​) ​កាលពីដើមឆ្នាំនេះ​ក៏​បង្ហាញថា ពេល​ដកចេញ​សមាសធាតុ​របស់​ប្រអប់​ និង​ចំណី​អាហា​រដាក់ក្នុង​ប្រអប់​ជ័រ​ ពី​របប​ទទួល​ទាន​របស់ ៥​គ្រួសារ ​ក្នុង​រយៈពេល ​៣​ថ្ងៃ ​នោះ​បរិមាណ BPA វាស់​បាន​ក្នុង​ឈាម​របស់​ពួកគេ​ថយចុះ​យ៉ាង​ច្រើន ៕



    0 comments:

    Please add comment to express your opinion, and share it on Twitter or Facebook. Thank you in advance.