អាហារដែលយើងនឹងលើកយកមកខាងក្រោមនេះ គឺជាអាហារ ៧ មុខ ដែលជួយពន្យារភាពចាស់ជរាដូចជា ជ្រុះសក់ ស្បែកស្ងួត ស្ពឹកស្រពន់ ដើម្បីឲ្យលោកអ្នកមានរូបឆោមក្មេងជាងវ័យបាន ។ អាហារទាំង ៧ មុខនោះគឺ ៖
១- បញ្ឈប់អាការជ្រុះសក់ ដោយការទទួលទានផ្លែចេក ព្រោះវាសម្បូរទៅដោយវីតាមីន B អាចជួយការពារសក់ជ្រុះបានយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាព ។ ប្រសិនបើទទួលទានចេកក្នុងបរិមាណសមរម្យ នឹងជួយថែរក្សាសរសៃសក់ឲ្យស្ថិតនៅលើក្បាលបានយូរ ។
២- កាត់បន្ថយស្បែកខ្លាញ់ : អាហារធញ្ញជាតិសុទ្ធតែសម្បូរទៅដោយវិតាមីន B2 ដែលជួយទប់ស្កាត់ការផលិតខ្លាញ់លើសក្នុងរាងកាយ ។ ដូច្នេះគួរទទួលទានគ្រាប់ធញ្ញជាតិរាល់ព្រឹក ដើម្បីជួយកាត់បន្ថយបញ្ហាស្បែកឡើងខ្លាញ់ និងសរសៃសក់មានខ្លាញ់ផងដែរ ។
៣- បញ្ឈ់បអាការរបកស្បែក : ប្រសិនបើទទួលទានត្រីសែលម៉ុងដែលជាអាហារសមុទ្រ ឬក៏បន្លែរៀងរាល់ថ្ងៃ វាជួយទប់ស្កាត់បញ្ហារបកស្បែក ។
៤- ស្បែករលោង : សម្រាប់អ្នកចង់មានស្បែករលោងដូចស្បែកទារក គួរទទួលទានស្វាយរាល់ថ្ងៃ ព្រោះផ្លែស្វាយមានបេតាឃែរ៉ូទីនដែលជួយធ្វើឲ្យស្បែកមានសុខ ភាពល្អ រួមទាំងជួយស្បែកក្បាល ដើម្បីជំនួសស្បែកចាស់ដែលក្រៀមស្ងួត និងគគ្រើមឲ្យមានសំណើម ព្រមទាំងរលោងបានម្តងទៀត ។
៥- ពន្យារអាយុសក់ស្កូវ : សណ្តែកដីអប់ប៊័រជាមួយនឹងនំប៉័ងបន្ទះ គួរទទួលទានមុនអាហារប្រចាំថ្ងៃ ព្រោះវាជួយពន្យារអាយុសរសៃមិនឲ្យឆាប់ស្កូវ ។ សណ្តែកដីមានវីតាមីន B ដែលអាចទប់ស្កាត់ការប្រែប្រួលនៃពណ៌សក់ ហើយថែមទាំងជួយឲ្យស្បែកភ្លឺរលោងទៀតផង ។
៦- ទទួលទានផ្លែត្របែក ឬទឹកត្របែកដែលសម្បូរទៅដោយវិតាមីន C ជួយរក្សាទុកខលឡាជែនដែលជាបណ្តុំនៃប្រូតេអ៊ីននៅក្រោមស្បែក ឬទទួលទានល្ហុងទុំ ក្រូចពោធិ៍សាត់ រួមទាំងផ្លែឈើដទៃៗទៀតរាល់ថ្ងៃ ដើម្បីជួយបន្ថែមវីតាមីន C ធ្វើឲ្យលោកអ្នកមើលទៅមានវ័យក្មេងជាងមុន ៥ ឆ្នាំ ។
៧- ការពារផ្ទៃមុខពីជាតិពុល : ផ្លែប៊័រសម្បូរទៅដោយវីតាមីន B វាជួយធ្វើឲ្យផ្ទៃមុខក្មេងខ្ចីជាងវ័យ ហើយរាងកាយក៏មានការប្រឆាំងពីការបំផ្លាញក្នុងរូបភាពផ្សេង ។
៙ បន្ថែមថាមពលឆ្អឹង
នៅពេលអាយុកាន់តែច្រើន ស្ត្រីគួរយកចិត្តទុកដាក់ចំពោះសុខភាពឆ្អឹងឲ្យកាន់តែច្រើនឡើងផងដែរ ។ ការទទួលបានកាល់ស្បូមពីអាហារវាហុចផលល្អដល់ឆ្អឹងរបស់លោកអ្នក ជាពិសេសស្ត្រីទទួលបានជាតិកាល់ស្យូមច្រើនរហូតដល់ ៧០ ភាគរយ ពីការទទួលទានអាហារប្រភេទឈីស និងទឹកដោះគោ ។ អាហារទាំងពីរមុខនេះ ជួយបង្កើតភាពរឹងមាំដល់ឆ្អឹងខ្នងច្រើនជាងមុខរហូតដល់ ៣ ដង និងឆ្អឹងត្រគាក ៥ ដង ។
* អាហារឆ្អិនស្រាប់គ្មានផលល្អសម្រាប់បេះដូង
អាហារឆ្អិនស្រាប់ដែលហុចផលអាក្រក់ដល់បេះដូង មានដូចជានំឃុកឃី នំប៉័ង ហតដក និងអាហារជាច្រើនប្រភេទទៀត ដែលត្រូវបានគេកែច្នៃដើម្បីងាយស្រួលក្នុងការទទួលទាន ។ អាហារទាំងអស់នេះពោរពេញទៅដោយសារជាតិខ្លាញ់ បង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់សរសៃឈាមបេះដូង ដូច្នេះគួរចៀសវាងបើចង់បានសុខភាពល្អ ។ ក្នុងករណីចង់ទទួលទានណែនាំឲ្យទទួលទានក្នុងបរិមាណតិចតួច ឬម្តងម្តាលតែប៉ុណ្ណោះ ៕
១- បញ្ឈប់អាការជ្រុះសក់ ដោយការទទួលទានផ្លែចេក ព្រោះវាសម្បូរទៅដោយវីតាមីន B អាចជួយការពារសក់ជ្រុះបានយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាព ។ ប្រសិនបើទទួលទានចេកក្នុងបរិមាណសមរម្យ នឹងជួយថែរក្សាសរសៃសក់ឲ្យស្ថិតនៅលើក្បាលបានយូរ ។
២- កាត់បន្ថយស្បែកខ្លាញ់ : អាហារធញ្ញជាតិសុទ្ធតែសម្បូរទៅដោយវិតាមីន B2 ដែលជួយទប់ស្កាត់ការផលិតខ្លាញ់លើសក្នុងរាងកាយ ។ ដូច្នេះគួរទទួលទានគ្រាប់ធញ្ញជាតិរាល់ព្រឹក ដើម្បីជួយកាត់បន្ថយបញ្ហាស្បែកឡើងខ្លាញ់ និងសរសៃសក់មានខ្លាញ់ផងដែរ ។
៣- បញ្ឈ់បអាការរបកស្បែក : ប្រសិនបើទទួលទានត្រីសែលម៉ុងដែលជាអាហារសមុទ្រ ឬក៏បន្លែរៀងរាល់ថ្ងៃ វាជួយទប់ស្កាត់បញ្ហារបកស្បែក ។
៤- ស្បែករលោង : សម្រាប់អ្នកចង់មានស្បែករលោងដូចស្បែកទារក គួរទទួលទានស្វាយរាល់ថ្ងៃ ព្រោះផ្លែស្វាយមានបេតាឃែរ៉ូទីនដែលជួយធ្វើឲ្យស្បែកមានសុខ ភាពល្អ រួមទាំងជួយស្បែកក្បាល ដើម្បីជំនួសស្បែកចាស់ដែលក្រៀមស្ងួត និងគគ្រើមឲ្យមានសំណើម ព្រមទាំងរលោងបានម្តងទៀត ។
៥- ពន្យារអាយុសក់ស្កូវ : សណ្តែកដីអប់ប៊័រជាមួយនឹងនំប៉័ងបន្ទះ គួរទទួលទានមុនអាហារប្រចាំថ្ងៃ ព្រោះវាជួយពន្យារអាយុសរសៃមិនឲ្យឆាប់ស្កូវ ។ សណ្តែកដីមានវីតាមីន B ដែលអាចទប់ស្កាត់ការប្រែប្រួលនៃពណ៌សក់ ហើយថែមទាំងជួយឲ្យស្បែកភ្លឺរលោងទៀតផង ។
៦- ទទួលទានផ្លែត្របែក ឬទឹកត្របែកដែលសម្បូរទៅដោយវិតាមីន C ជួយរក្សាទុកខលឡាជែនដែលជាបណ្តុំនៃប្រូតេអ៊ីននៅក្រោមស្បែក ឬទទួលទានល្ហុងទុំ ក្រូចពោធិ៍សាត់ រួមទាំងផ្លែឈើដទៃៗទៀតរាល់ថ្ងៃ ដើម្បីជួយបន្ថែមវីតាមីន C ធ្វើឲ្យលោកអ្នកមើលទៅមានវ័យក្មេងជាងមុន ៥ ឆ្នាំ ។
៧- ការពារផ្ទៃមុខពីជាតិពុល : ផ្លែប៊័រសម្បូរទៅដោយវីតាមីន B វាជួយធ្វើឲ្យផ្ទៃមុខក្មេងខ្ចីជាងវ័យ ហើយរាងកាយក៏មានការប្រឆាំងពីការបំផ្លាញក្នុងរូបភាពផ្សេង ។
៙ បន្ថែមថាមពលឆ្អឹង
នៅពេលអាយុកាន់តែច្រើន ស្ត្រីគួរយកចិត្តទុកដាក់ចំពោះសុខភាពឆ្អឹងឲ្យកាន់តែច្រើនឡើងផងដែរ ។ ការទទួលបានកាល់ស្បូមពីអាហារវាហុចផលល្អដល់ឆ្អឹងរបស់លោកអ្នក ជាពិសេសស្ត្រីទទួលបានជាតិកាល់ស្យូមច្រើនរហូតដល់ ៧០ ភាគរយ ពីការទទួលទានអាហារប្រភេទឈីស និងទឹកដោះគោ ។ អាហារទាំងពីរមុខនេះ ជួយបង្កើតភាពរឹងមាំដល់ឆ្អឹងខ្នងច្រើនជាងមុខរហូតដល់ ៣ ដង និងឆ្អឹងត្រគាក ៥ ដង ។
* អាហារឆ្អិនស្រាប់គ្មានផលល្អសម្រាប់បេះដូង
អាហារឆ្អិនស្រាប់ដែលហុចផលអាក្រក់ដល់បេះដូង មានដូចជានំឃុកឃី នំប៉័ង ហតដក និងអាហារជាច្រើនប្រភេទទៀត ដែលត្រូវបានគេកែច្នៃដើម្បីងាយស្រួលក្នុងការទទួលទាន ។ អាហារទាំងអស់នេះពោរពេញទៅដោយសារជាតិខ្លាញ់ បង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់សរសៃឈាមបេះដូង ដូច្នេះគួរចៀសវាងបើចង់បានសុខភាពល្អ ។ ក្នុងករណីចង់ទទួលទានណែនាំឲ្យទទួលទានក្នុងបរិមាណតិចតួច ឬម្តងម្តាលតែប៉ុណ្ណោះ ៕
0 comments:
Please add comment to express your opinion, and share it on Twitter or Facebook. Thank you in advance.