ទទួលទាន​ដំណេក​មិន​ល្អបង្ក​ឱ្យ​សម្ពាធ​ឈាម​ឡើង​ខ្ពស់

Posted on
  • Saturday, January 7, 2012
  • by
  • angco.co
  • in
  • Labels:
  • ការ​កើនឡើង​ខ្ពស់​នៃ​សម្ពាធ​ឈាមគឺ​​ជា​បុព្វហេតុ​ដ៏​ចំបង​ដែល​បណ្ដាល​ឱ្យ​មាន​ជម្ងឺ​បេះដូង ជម្ងឺ​ដាច់​សរសៃ​ឈាម​ក្នុង​ខួរក្បាល និង​បញ្ហា​សុខភាព​ដទៃ​ទៀត ។ ក៏ប៉ុន្តែ តើ​កត្តា​អ្វី​ដែល​បណ្ដាល​ឱ្យ​មាន​សម្ពាធ​ឈាម​​​ខ្ពស់ ?

    ការ​ពិសារ​បារី កម្រិត​ជាតិ​ប្រៃ​ច្រើន តំណពូជ ភាពធាត់ កង្វះ​លំហាត់​ប្រាណ ភាព​តានតឹង និង​បញ្ហា​ធុញថប់​អារម្មណ៍​ សុទ្ធសឹង​តែ​ជា​​ចំនុច​ចាប់ផ្តើម​ដែល​​ជះ​ឥទ្ធិពល​យ៉ាងខ្លាំង​ទៅលើ​សម្ពាធ​ឈាម​​​ ។

    ទន្ទឹម​នឹង​នេះ ការ​ស្រាវជ្រាវ​ថ្មី​មួយ​បង្ហាញ​ថា ការ​ទទួលទាន​ដំណេក​មិន​បាន​ស្កប់ស្កល់​ល្អ​ក៏ជា​ចំណែក​មួយអាច​​បង្ក​ឱ្យ​មានការ​កើនឡើង​ខ្ពស់​នៃ​សម្ពាធ​ឈាម​​ ។

    ក្រុម​អ្នក​ស្រាវជ្រាវ​សហរដ្ឋ​អាមេរិច​បាន​ពិនិត្យ​តាមដាន​ទៅលើ​អ្នក​ជម្ងឺ​ជា​បុរសចំនួន​៧៨៤​នាក់​ដែល​មាន​អាយុ​ចាប់​ពី​៦៥​​ឆ្នាំ ។ ការសិក្សា​នេះ​​បាន​រកឃើញ​ថា អ្នក​ដែល​ទទួល​ទាន​ដំណេក​មិន​បាន​ស្កប់ស្កល់​អាច​ប្រឈម​នឹង​គ្រោះថ្នាក់​ប្រហែល​៨៣​ភាគរយ​ដែល​អាច​បង្ក​ឱ្យ​មាន​សម្ពាធ​ឈាម​ឡើង​ខ្ពស់ ។

    ទោះបីជា​ក្រុម​អ្នក​ស្រាវជ្រាវ​បាន​សិក្សា​តែ​ទៅលើ​អ្នក​ជម្ងឺ​បុរសយ៉ាង​ណា​ក្តី ស្ត្រី​ក៏​ទំនង​ជា​មាន​ទំនាក់​ទំនង​​ខ្លាំង​ទៅនឹង​ស្ថានភាព​តែមួយ​នេះ​ដែរ ។ នេះ​គឺ​ជា​ការ​សិក្សា​លើក​ដំបូង​​​ដែល​បាន​បញ្ជាក់ថា ការ​ទទួល​ទាន​ដំណេក​​មិន​ល្អ​អាច​បង្កើន​គ្រោះថ្នាក់​​ខ្ពស់​​ទៅលើ​ការកើន​ឡើង​នៃ​សម្ពាធ​ឈាម ។

    លោកស្រី Natasha Stewart ប្រធាន​​គិលានុបដ្ឋាយិកា​នៅឯ​​មូនិធិ​គាំពារ​បេះដូង​នៅក្នុង​ចក្រភព​អង់គ្លេស​បានឱ្យ​យោបល់​ថា ក្រុម​អ្នក​ស្រាវជ្រាវ​ត្រូវ​សិក្សា​បន្ត​ទៀត​ទៅលើ​ក្រុម​អ្នក​ជម្ងឺ​ដែល​​មានវ័យ​ផ្សេង​ពីនេះ និង​ត្រូវ​រក​អំណះអំណាង​ដែល​អាច​បញ្ជាក់​ថា ការ​ទទួលទាន​ដំណេក​ស្កប់ស្កល់​ពិត​ជាអាច​កាត់​បន្ថយ​ការកើន​ឡើង​សម្ពាធ​ឈាម ។

    តាមរយៈ​​ការ​ស្រាវជ្រាវ​នេះ យើង​អាច​ដឹង​បាន​ថា ការ​ទទួលទាន​ដំណេក​ឱ្យ​បាន​ស្កប់ស្កល់គឺ​ជា​កត្តា​ដ៏​មាន​សារសំខាន់​​ដើម្បី​បញ្ជៀស​នូវ​ការ​កើនឡើង​នៃ​សម្ពាធ​ឈាម ក៏ដូចជា​ការលើក​កំពស់​បញ្ហា​សុខភាព​ដទៃ​ទៀត​​ផងដែរ ៕



    0 comments:

    Please add comment to express your opinion, and share it on Twitter or Facebook. Thank you in advance.