“នំបញ្ចុក” គឺជាមុខម្ហូបមួយប្រភេទដែលប្រជាពលរដ្ឋខ្មែរនិយមចូលចិត្ត កើតឡើងពីការរួមផ្សំអំពីភោគផល មានសម្បូរហូរហៀរនៅក្នុងប្រទេសពិតៗ សម្រាប់ជាម្ហូបអាហារគ្រាន់សម្រាប់បំពេញក្រពះផង និងមាននៅក្នុងពិធីជប់លៀងផ្សេងៗផងនៅ ក្នុងសង្គមខ្មែរនាពេលបច្ចុប្បន្ននេះ។ ជាទូទៅ នំបញ្ចុកមានជីវជាតិសំខាន់ច្រើនយ៉ាង ដោយសារគ្រឿងផ្សំផ្សេងៗដទៃទៀតដូចជា៖ មានទឹកសម្ល និងរបោយបន្លែ ទៅតាមចំណង់ចំណូលចិត្តរបស់មនុស្សម្នាក់ៗ និងតាមតំបន់នីមួយៗ។
នំបញ្ចុកក៏បានវិវត្ត តួនាទីយ៉ាងសំខាន់ខ្លាំងឡើងថែមទៀត ទៅតាមចំណង់ចំណូលចិត្តរបស់ប្រជាជាតិ ដែលវាសឹងតែជាចំណីពេលព្រឹក ពេលរសៀល ពេលល្ងាច ឬប្រើជំនួសបាយម្ដងម្កាលថែមទៀតផង។ ដោយសារមានសារៈសំខាន់ដូចនេះហើយ ទើបនំបញ្ចុកក៏បានក្លាយជាមុខរបរមួយដ៏ប្រសើរប្រចាំជីវភាពគ្រួសាររបស់ប្រជាជនខ្មែរយើង។
អ្នកស្រីស៊ីភេន ជាអ្នកលក់នំបញ្ចុក ដោយគាត់ដើរលក់នៅម្ដុំរង្វង់ផ្សារដើមថ្កូវ និយាយថា “ខ្ញុំលក់នំបញ្ចុកនេះអស់រយៈពេល៨ឆ្នាំមកហើយ ហើយខ្ញុំលក់នំបញ្ចុកតែសម្លប្រហើរប៉ុណ្ណោះ។ អ្នកស្រីស៊ីភេន ដែលមានស្រុកកំណើតនៅស្រុកកំពតបាននិយាយថា នំបញ្ចុកសម្លប្រហើរនេះ មានពីរប្រភេទ ទឹកសម្លពណ៌ស និងទឹកសម្លពណ៌លឿង។ អ្នកស្រីបានបញ្ជាក់ថា សម្លពណ៌លឿងភាគច្រើនបងប្អូនប្រជាពលរដ្ឋនៅក្នុងរាជធានីភ្នំពេញនិយមហូបខ្លាំងណាស់ ដែលសម្លលឿងនេះ គេលាយរមៀតបន្តិច និងដាក់ដូង។ ប៉ុន្តែ បើនៅខេត្តកំពតឯណោះវិញ គេនិយមញុំានំបញ្ចុកសម្លពណ៌ស ដែលមានលាយខ្ជាយ តែមិនមានដាក់ដូងនោះទេ។
អ្នកស្រីបានបញ្ជាក់ថា ប្រជាពលរដ្ឋគ្រប់ស្រទាប់វណ្ណៈ គឺនិយមចូលចិត្តនំបញ្ចុកគាត់ណាស់ ទាំងកម្មករ បុគ្គលិកក្រុមហ៊ុន និងអ្នកមាននៅតាមផ្ទះវីឡាក៏មានដែរ។ អ្នកស្រីក៏បានបញ្ចាក់ថា នំបញ្ចុក១ចាន តម្លៃត្រឹមតែ១៥០០រៀល ហើយក្នុង១ថ្ងៃ អ្នកស្រីអាចរកប្រាក់ចំណូលបាន២ម៉ឺនទៅ៣ម៉ឺនរៀលគ្រាន់បានចិញ្ចឹមជីវិត និងបង់ថ្លៃជួលផ្ទះគេដែរ។
កញ្ញាកក្កដា សិស្សនៅវិទ្យាល័យព្រះយុគន្ធរ បាននិយាយថា “យូរៗម្ដងខ្ញុំញុំានំបញ្ចុក ខ្ញុំគិតថា វាពិតជាឆ្ងាញ់ណាស់ ហើយវាថែមទាំងអាចសន្សំលុយកាក់បានថែមទៀតផង មានន័យថា វាថោកហ្នឹងណា”។ កញ្ញាក៏បានលើកដែរថា នំបញ្ចុកក្រៅពីមានទឹកសម្លដែលមានឱជារស គឺវាមានគ្រឿងផ្សំច្រើន ដូចជាបន្លែ គ្រប់មុខ ដែលធ្វើឲ្យអ្នកញុំា អាចញុំាបានយ៉ាងងាយ ហើយបន្លែជួយដល់សារពាង្គកាយថែមទៀតផង។
កញ្ញាឆវី ជាបុគ្គលិករបស់អង្គការអ៊ីលឹម ដែលមានទីតាំងម្ដុំផ្សារដើមថ្កូវ និយាយដែរថា “ខ្ញុំចូលចិត្តញុំានំបញ្ចុកស្ទើរជារៀងរាល់ព្រឹក នៅពេលមានអ្នកលក់នំបញ្ចុករែកកាត់កន្លែងខ្ញុំធ្វើការ”។ ឆវី និយាយថា បានជានាងចូលចិត្តញុំានំបញ្ចុក ដោយសារនំបញ្ចុកជារបស់ខ្មែរ ខ្ញុំចង់លើកតម្កើងម្ហូបខ្មែរផង និងវាមានរស់ជាតិឆ្ងាញ់ ដោយសារទឹកសម្ល និងមានបន្លែ។
អ្នកស្រីស៊ីភេនបានបញ្ជាក់ថា “ក្រៅពីរបរនំបញ្ចុកនេះ ខ្ញុំមិនចេះធ្វើអ្វីនោះទេ វាជារបរមួយតាំងពីដូនតាទៅហើយ”។
សម្លប្រហើរនំបញ្ចុក មានគ្រឿងផ្សំដូចជា៖ ត្រីឆ្អើរ ឬសាច់ត្រីស្រស់ស្ងោរឆ្អិន ប្រហុក ស្លឹកគ្រៃ ខ្ទឹមស ខ្ជាយ រមៀត អំបិលនិងស្ករ។
សម្លប្រហើរនំបញ្ចុក មានគ្រឿងផ្សំដូចជា៖ ត្រីឆ្អើរ ឬសាច់ត្រីស្រស់ស្ងោរឆ្អិន ប្រហុក ស្លឹកគ្រៃ ខ្ទឹមស ខ្ជាយ រមៀត អំបិលនិងស្ករ។
វិធីស្ល
១. ត្រីឆ្អើរ ឬត្រីស្ងោរ បេះយកសាច់ឲ្យល្អិតៗ។
២. ស្លឹកគ្រៃហាន់ល្អិតៗបុកឲ្យម៉ត់ ដាក់ខ្ទឹមស ខ្ជាយ រមៀត បុកលាយជាមួយគ្នា។
៣.យកសាច់ត្រីដែលបេះរួចមកបុកលាយជាមួយគ្រឿង។
៤. ដាំទឹកឲ្យពុះ ជ្រុំប្រហុក រួចបង់សាច់ត្រី ដែលបុកលាយជាមួយគ្រឿង។
៥. ដាំ២-៣អំពុះទើបបង់អំបិល ស្ករ ភ្លក់តាមការចូលចិត្តជាការស្រេច។
១. ត្រីឆ្អើរ ឬត្រីស្ងោរ បេះយកសាច់ឲ្យល្អិតៗ។
២. ស្លឹកគ្រៃហាន់ល្អិតៗបុកឲ្យម៉ត់ ដាក់ខ្ទឹមស ខ្ជាយ រមៀត បុកលាយជាមួយគ្នា។
៣.យកសាច់ត្រីដែលបេះរួចមកបុកលាយជាមួយគ្រឿង។
៤. ដាំទឹកឲ្យពុះ ជ្រុំប្រហុក រួចបង់សាច់ត្រី ដែលបុកលាយជាមួយគ្រឿង។
៥. ដាំ២-៣អំពុះទើបបង់អំបិល ស្ករ ភ្លក់តាមការចូលចិត្តជាការស្រេច។
0 comments:
Please add comment to express your opinion, and share it on Twitter or Facebook. Thank you in advance.